1

Ik volg al ruim 1,5 jaar privéles bij Patries ik ga altijd met plezier naar de zangles toe! Patries geeft goede begeleiding en neemt de tijd om je technieken aan te leren en helpt je op moeilijke stukken in een liedje door weer op de techniek terug te pakken en hoe je die toe kunt passen in dit specifieke stuk van een nummer.
Patries heeft ook altijd leuke muziek/nummer voorstellen om te zingen die bij mijn stem passen. Ik ben nog een beginner dus dit waardeer ik heel erg, het zijn ook altijd leuke nummers!
Toen ik begon met zangles was ik erg verlegen en durfde mijn stem bijna niet te laten horen. Na goede coaching en veel geduld van Patries begin ik steeds zekerder te worden met mijn stem en durf ik mezelf meer te laten horen.
Groetjes,


Mandy Timmermans2

Sinds een tijdje maken wij met z’n drieën muziek. We vinden het vooral leuk om hierbij meerstemmigheid te gebruiken. Aangezien we onze zangkwaliteiten daarvoor wel graag wilden verbeteren, zijn we zangles gaan volgen bij Patries. Tijdens de gezellige lessen heeft Patries zowel oog voor het individu als voor het meerstemmige geheel. In de lessen die we tot nu toe al hebben gehad, hebben we veel geleerd over ademhaling, het vormen van klanken en samen zingen. Hierdoor merken we dat onze zang al mooier gaat klinken!


Bert Kos3

Ik ben met Patries in aanraking gekomen via een musical die mijn school had georganiseerd. Ik, als professioneel stemacteur die in het verleden ook heb deelgenomen aan musicals van Stage Entertainment, heb veel uit haar lessen kunnen halen om te gebruiken tijdens mijn werk. En dan draait het niet alleen om de nieuwe zang- en stemtecknieken die ik bij haar heb geleerd. Elke keer wanneer ik bij haar binnen kwam voelde ik me welkom, en het was altijd weer super gezellig. Zeker als ik over het hele traject van de schoolmusical kijk, van begin tot eind, is mijn zangtechniek sterk verbeterd.
Conclusie: Op zoek naar een geweldige zanglerares en/of stemmencoach?
Mijn advies: Bel Patries.

Spranky de Faun4

Als zangcoach voor een musical heeft Patries me veel geleerd. Zowel op vocaal gebied, als over de mimiek die bij het zingen past heb ik nieuwe dingen geleerd. De techniek die in de lessen naar voren kwam was op niveau en werd stap voor stap aan me uitgelegd, erg prettig. Verder waren de lessen ook nog gezellig. Ik vond het leuk dat Patries ook bij de uiteindelijke optredens van de musical is geweest, waardoor ze hierna nog feedback kon geven. Ik heb er van genoten!


Dominique AberkromBekijk video

5

Ik vind de zangles leuk; je leert hoe je goed moet zingen zodat ik een goed artieste kan worden. Ik leer ook goed hoog zingen: mijn mond ver open doen en in een goede houding staan.

KayaDoor Patries: Kaya is 8 jaar en zingt De Dingen Waar Ik Zo Van Hou, de Nederlandse versie van Favourite Things uit The Sound of Music. Kaya heeft een jaartje zangles bij Pur Sang.

Bekijk video

6

Ik heb echt veel geleerd tijdens de lessen met Patries! Zelfs als ik het al wel goed deed, gaf ze alsnog wat tips zodat het nog beter ging. Het was erg leuk om aan mijn liedje te werken met Patries. Ik ben erg trots op mijn performance!

Bedankt Patries!


Kelly Burnet (de productie MONSTERPLANT)Door Patries: In juni 2017 vond de premìere van Monsterplant in de Poorterij plaats. Een muziekproductie met spel/zang/en dans door leerlingen van het Cambiumcollege in Zaltbommel.

Het was fantastisch om deze leerlingen te mogen coachen met hun zang en Monsterplant is, dankzij hen en een professioneel team, een succesvolle en zinderende productie geworden!

Bekijk video

7

Ik kende Patries als dirigent van Cantadora, het koor waar ik toen bij zong. In september 2015 durfde ik eindelijk om een proefles bij Patries te doen. Ik had namelijk had geen idee of ik wel kon zingen en mijn keel was vaak schor. Wat ik wel wist en weet is dat ik zingen heel erg leuk vind. De proefles was een feestje en vanaf september 2015 heb ik zeer regelmatig les. Naast het aanleren van de techniek leert ze me muziek lezen en begrijpen. We oefenen altijd een aantal lessen achter elkaar een nummer. Van elk nummer leer ik weer iets nieuws. Patries heeft zoveel geduld, geeft vertrouwen en ruimte maar is wel duidelijk. Is het niet goed dan zoekt ze een manier om uit te leggen, te laten voelen hoe het wel moet. En dat doet ze altijd op een positieve en opbouwende manier. Het geeft mij ontspanning en in het dagelijks leven merk ik dat ik mijn stem veel beter ben gaan gebruiken en mezelf beter durf te presenteren. Van nature heb ik een vriendelijke en zachte stem en door het toepassen van de techniek kan ik, als dat nodig is, steviger overkomen. ik ben bij dat ik het destijds eindelijk durfde!


Jeannette van Lierop8

20151209125709

Klik op de afbeelding om hem te vergroten.


Artikel Brabants Dagblad9

Patries is een vakvrouw! Ik heb met haar als zang coach gewerkt bij de voorstelling Lang & Gelukkig (gespeeld in de Poorterij 19, 20 en 21 nov. 2015)

Een zeer succesvolle productie mede dankzij de fantastische zang.  Ik deed de regie, zij de zang! We waren een goed team, vulden elkaar uitstekend aan een met weinig woorden wisten we wat we aan elkaar hadden. Haar keuzes en aanwijzingen waren altijd goed, het klopte gewoon!

Als je met Patries werkt voel je liefde voor het vak, voel je passie en noodzaak, voor het zingen van bepaalde noten. Ook het begeleiden van de spelers die nog onzeker waren werd door Patries zeer professioneel gedaan. Na een zangles hadden ze er stuk voor stuk plezier in.

Ik wil mensen raken maar zij ook, en dat is gelukt.

Deze vele liedjes in het stuk zorgden voor de emotionele momenten of juist de lach. De meerstemmigheid was prachtig en fantastische slot akkoord van het laatste lied deed een ieder een traantje weg pinken.

Lieve Patries, dank je wel voor jou mooie werk, ik wil graag nog eens met je samen werken.


Natasha van Maanen, Regiseusse OPEN THEATER10

Ik zit al sinds groep 6 op zangles bij Patries en vind het nog steeds erg leuk, nu ik al in klas 4 zit. Je zingt liedjes in de stijl die je zelf leuk vindt en je mag ook zelf met liedjes komen om te zingen. Je krijgt ook veel goede zangtips en oefeningen die voor jouw stem nodig zijn. Ik vind het zelf ook heel leuk dat er altijd aan het einde van het lesjaar een zangoptreden is met alle leerlingen, die hieraan mee willen doen. Hier kunnen dan je familieleden en vrienden/vriendinnen komen kijken en luisteren. Het is heel fijn dat de lessen per persoon zijn, zo kan je beter je eigen stem verbeteren. Ik raad het dus aan om je zanglessen hier te nemen.


Fieke Esveld, 15 jaarDoor Patries: Fieke is inmiddels bijna 18 en zingt nu Blue van Joni Mitchell tijdens de leerlingenavond juli 2017.

Bekijk video

11

Ik les al heel lang bij Patries en heb veel verschillende dingen geleerd. Je zingt nummers uit verschillende stijlen en er wordt steeds gelet op moeilijkheden die bij elk lied anders zijn; sommige zijn hoog, laag, snel of hebben een moeilijke telling. Ook krijg je veel verschillende oefeningen voor je stem, waardoor je veel verschillende technieken beter kunt ontwikkelen. Als je specifieke wensen hebt bij de keuze van nummers, wordt daar ook rekening mee gehouden. Er zit veel variatie in de lessen en al met al heb je over alles wat geleerd, dus heb je een brede basis en leer je hoe je je stem gezond kan gebruiken.


Maud Esveld12

Zangles van Patries is een feest. Haar enthousiasme is aanstekelijk; lichtvoetig en met veel complimenten tilt ze je boven jezelf uit. Spelenderwijs leer je wat nodig is om beter te kunnen zingen: techniek, theorie en vooral luisteren naar je gevoel. Voor mij gaat een nieuwe wereld open.


Vincent Strik13

Patries is een dirigent, bescheiden, maar toch duidelijk de regie hebbend. Zonder echte stemverheffingen maar met mimiek en non verbaal gedrag brengt ze een groot koor tot zingen.

Beleving en balans zijn kenmerkende woorden van Patries. Ze wil kippenvel! Uitspraken als: “het moet een organisch geheel zijn”, “bedenk voordat je start met zingen waarover het lied gaat” en “alle stemmen moeten één stem worden” komen steeds terug.

Ze heeft zelf een prachtige stem en kan heel goed aan het koor duidelijk maken wat ze met voorgaande woorden bedoeld. Ze kan het zo voordoen dat het koor het snel overneemt.
Ze kan zich voegen, aanpassen aan een groot koor en aan diversiteit in zangkwaliteiten. Ze kan haar eisen en verwachtingen hierop afstemmen.

Patries Knoot dirigeren van Jukebox


bestuur van het Pop en Rockkoor Jukebox uit Boxtel14

Ik ben Julia van den Oord. Ik ben 12 jaar en heb nu een half jaartje zangles. Ik vind Patries haar zanglessen heel erg leuk . Je leert er heel veel. Ik vind Patries zelf ook een hele lieve zangjuf.


Julia van den Oord, 12 jaar15

I remember the first time that I saw the advert for the International Women’s choir. It was a really pretty poster. Full of colour and delicately drawn flowers. Yet there was a power to the information. Clear, precise and informing you of exactly what was going to happen. This is exactly like Patries. She is delicate, full of colour, yet that belies someone who is extremely passionate about what she does. I watched her bring twenty people together, who had never met each other before, not even sure that they could sing and from international back grounds. Yet within 20 mins she has them singing. Not just saying the words, but creating musical harmony. If only world peace could be this easy. I would highly recommend Patries Knoot to anyone who is looking for musical inspiration, a singing teacher or conductor.


Julia Mylonas16

De lessen van Patries zijn heel leerzaam als je een goede, betrouwbare basistechniek wilt beheersen. Dit is uiteraard enorm belangrijk als je je stem wilt ontdekken en ontwikkelen op een gezonde manier. Patries geeft me veel vrijheid om verschillende muziekstijlen te proberen en met ondersteuning van de techniek het ‘palet’ aan kleuren in mijn stem te ontdekken.


Floris, 17 jaar17

Sterrengeflonker op zee …

Het kompas van Shantykoor “Het Loopend Tuygh” bij de navigatie door nauwe zeestraten, bij storm, nacht en nevel, is de roerganger en in ons specifieke geval is dat Patries Knoot, bezig aan haar tweede termijn als dirigent van dit zootje ongeregeld. Een frêle, charmante verschijning, die gedecideerd sextant en gradenboog hanteert, om ons van het Loopend Tuygh niet te doen verworden tot het Zwalkend Tuygh. Zij is een ware bron van inspiratie voor wie zich daarvoor openstelt. Repetities beginnen met ademhalingsoefeningen, met het mobiliseren van ademsteun en met het dirigeren van het strottenhoofd in de goede richting. Onvermoeibaar wijst zij ons op de schoonheid van zachte inzetten, het over laten vloeien van de lijnen van de verschillende stemmen, het doen openbloeien van klanken en de expressie die behoort bij de betreffende tekst. Zij laat ons vierstemmig, a-capella, zingen in majeur en in mineur en wij genieten er met volle teugen van.

In de vele talen waarin we zingen bewaakt zij de juiste uitspraak, de dictie en de evenwichtige klankkleur, maar ze laat ons – bij tijd en wijle – ook uitbundig en stevig uitpakken. We werken met veel plezier steeds toe naar de hoogst haalbare kwaliteit en het geduld dat daarvoor nodig is, brengt zij moeiteloos op. Zij heeft een buitengewoon vriendelijke en uitnodigende houding ten opzichte van de verschillende stemsoorten en slaagt er met haar persoonlijke, vocale kwaliteiten in om ons de moeilijkst denkbare passages en overgangen eigen te maken. Je ziet Patries stralen wanneer de interpretatie, de klankkleur en het volume van het koor voldoen aan hetgeen zij er – met veel energie – heeft ingehamerd. Gepassioneerd slaat zij dan de maat en wij, ruwe bonken, nemen in dank haar loftuitingen in ontvangst.

Wij hopen dat wij met ons boegbeeld Patries nog heel lang en behouden de wereldzeeën mogen bevaren. Kwaliteit en waardering worden in recensies vaak weergegeven door het toekennen van sterren. In ons geval zijn deze hemellichamen – als hulpmiddel bij het navigeren – natuurlijk extra belangrijk! Het zal de lezer niet verbazen, dat wij Patries met heel veel genoegen vijf flonkerende sterren toekennen.


Jan Ooijen, secretaris van het Shantykoor “Het Loopend Tuygh”18

Ik volg al enige jaren privéles bij Patries en heb in die periode enorm veel geleerd op het gebied van zangtechniek, adem en expressie. Patries herkent snel voor welke uitdaging je staat en weet altijd een aantal geschikte oefeningen om die uitdaging aan te gaan. Tijdens de lessen wordt serieus gewerkt, maar de sfeer is prettig ontspannen. Patries biedt een veilige omgeving waar je je stem ontdekt en leert gebruiken. Fouten maken mag (en heel mooi zingen natuurlijk ook!). Naast de techniek is er veel aandacht voor expressie, waarbij Patries veel gevoel toont voor de sfeer die een lied vraagt en hoe je die het beste kunt benaderen met je stem en je houding. De lessen geven me elke keer weer energie, ik kom er altijd vrolijk vandaan!


Marlies van der Wal